Monday, September 26, 2022
Home Government Jobs BANK JOBS SBI Clerk Important Questions & Answers for Mains Exam based on Syllabus

SBI Clerk Important Questions & Answers for Mains Exam based on Syllabus

SBI Clerk Important Questions & Answers for Mains Exam based on Syllabus And More This Question Are Most Importance On SBI Exam

SBI Clerk Questions & Answers

SBI Clerk Mains General/Financial Awareness Questions

1. Who is the Chief of Defence Staff of India?
a) Manoj Mukund
b) Bipin Rawat
c) Karambir Singh
d) Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Answer. (b) Bipin Rawat

2. Who was appointed as the RBI Deputy Governor in January 2020?
a) Michael Debabrata Patra
b) N. S. Vishwanathan
c) M. K. Jain
d) B.P. Kanungo

Answer. (a) Michael Debabrata Patra

3. Which Article of Indian Constitution has provision for Financial Emergency?
a) Article 352
b) Article 370
c) Article 360
d) Article 35A

Answer. (c) Article 360

4. Who is the Chairman of Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
a) Rahul Johri
b) Jay Shah
c) Shashank Manohar
d) Sourav Ganguly

Answer. (d) Sourav Ganguly

5. Who was awarded with Dada Saheb Phalke Award 2020?
a) Naseeruddin Shah
b) Amitabh Bachchan
c) Asha Parekh
d) Rekha

Answer. (b) Amitabh Bachchan

6. Who was appointed as the CEO of YES Bank in 2020?
a) Prashant Kumar
b) Rana Kapoor
c) Ravneet Gill
d) Sunil Mehta

Answer. (a) Prashant Kumar

7. 3rd May is celebrated as:
a) World Press Freedom Day
b) World Intellectual Property Day
c) International Day of Light
d) World TB Day

Answer. (a) World Press Freedom Day

8. RBI’s Mega Bank Consolidation Plan of Merger of 10 banks into 4 came effective from which date?
a) 1 January 2020
b) 1 March 2020
c) 31 March 2020
d) 1 April 2020

Answer. (d) 1 April 2020

9. When was the first ever case of Coronavirus (COVID-19) reported?
a) October 2019
b) December 2019
c) January 2020
d) February 2020

Answer. (b) December 2019

10. Which of the following has been announced as worst ever crisis after World War 2 by UN Chief?
a) Global Recession
b) COVID-19
c) Amazon Rainforest wildfires
d) None of the above

Answer. (b) COVID-19

11. Where are the headquarters of National Development Bank (NDB) located?
a) Japan
b) China
c) Belgium
d) India

Answer. (b) China

12. Who was appointed as the Chief of Minister of Madhya Pradesh in 2020?
a) Shivraj Singh Chouhan
b) Lalji Tandon
c) Kamal Nath
d) Jyotiraditya Scindia

Answer. (a) Shivraj Singh Chouhan

13. Which organization monitors the flow of agriculture credit or arrange agricultural credit in India?
a) NABARD
b) SIDBI
c) RBI
d) SEBI

Answer. (a) NABARD

14. Which organisation prints Re 1 currency notes in India?
a) RBI
b) SEBI
c) Ministry of Finance
d) NITI Aayog

Answer. (c) Ministry of Finance

15. What does ‘P’ stands for in PFRDA?
a) Pension
b) Provident
c) Payment
d) Passbook

Answer. (a) Pension